Ciroza Jetre, liječenje i definicija

SadržajCiroza jetre (Cirrhosis hepatis)Ciroza jetre simptomi:Šta uzorkuje cirozu jetre?Liječenje ciroze jetre Kompletan sistem dr Hasanagića za liječenje cirozeČaj za cirozu jetreJoš jedan čaj kod ciroze jetre:Isto tako odličan je i ovaj čaj kod ciroze jetre:Ruzmarin i bolesti jetreKleka ili smreka za bolesti jetreAlkoholna ciroza jetre (Cirrhosic hepatitis (alcocholica)Simptomi kompenzovanih i dekompenzovanih ciroza jetre

Ciroza jetre (Cirrhosis hepatis)

Dopunjeno: Novembar 10th 2017: Stotine pacijenta doktora Hasanagica kojima je ciroza jetre bila problem su se uvjerili da se uz odredjene promjene u rezimu zivota i uz pomoc prirodnih preparata moze nastaviti zivjeti kvalititeniji zivot od onoga sto predvidja zvanicna medicina.

Vecina tekst o cirozi preuzeta je iz knjige Dr Enesa Hasanagica “Ljekovito Bilje i Jetra” i dopunjena s moje strane novim saznanjima o ovoj bolesti !

Ciroza jetre (Cirrhosis hepatis) je difuzno, progresivno hronično zapaljenje jetre pri čemu propada jetreni parenhim, a umjesto njega javlja se fibrozno tkivo. Proces započinje postepenim propadanjem, nekrozom hepatocita, što zatim zahvata i lobulus koji se sve više smanjuje dok praktički ne postane pseudolobulus. Proces je istovjetan u čitavoj jetri, i što je najgore, vrlo je podmukao, često bez ikakvih manifestacija, jer se simptomi počinju postepeno razvijati, odnosno pojavljivati.

Ciroza jetre simptomi:

Boja kože je sivkasta, ili slabo žućkasta, a na pojedinim mjestima nalaze se proširene kapilare, koje ponekad izgledaju kao pauk (spider nevus) ili češće u obliku zvjezdica.

Ako smatrate naše priloge korisnim, bilo bi nam drago da ih podijelite na mrežama.

Share0 Share +10 Tweet0

Šta uzorkuje cirozu jetre?

Izvor dijela informacija o cirozi jetre jetra.edu.rs ciroza-jetre

Pothranjivanje bjelnačevinama svakako je jedan od uzroka što se može dokazati i čestim pojavama ciroza jetre kod naroda, odnosno populacija koje unose malo bjelančevina u organizam.Kod hroničnih alkoholičara, zbog lošeg apetita, te hroničnog oštećenja sluznice želuca, kao i otežane resorpcije, dolazi do deficita u prometu esencijalnih životnih namirnica. Protumačiti djelovanje alkohola na ovaj način krije u sebi mnoge manjkavosti, jer je poznato da, npr. od alkoholne ciroze mogu oboljeti i oni koji imaju potpuno adekvatnu ishranu. Najverovatnije je da alkohol, koji u količini od 80% popijenog dospije do jetre, a odlično je otapalo za mast, kod hroničnih alkoholičara postepeno otapa, odnosno degradira lipidnu membranu jetrine ćelije. Za oksidaciju alkohola troši holin, ili sprječava neke vitamine iz grupe B, posebno vitamine B9 u B12 da dopru do jetre, a neophodni su za pravilnu diobu ćelija i, što je posebno važno, u sintezi hemoglobina kod stvaranja crvenih krvnih zrnaca.

Akohol ne vodi odmah do oboljenja ciroza jetre, već prvo, preko masne infilitrcije i alkoholnog hepatitisa, do ciroze. Proizilazi da je masna infilitracija, za koju postoji nekoliko razloga, dobra podloga da se sve to vremenom izrodi u cirozu jetre. U nekim slučajevima masna jetra može se sanirati umjerenijim načinom života: prestankom uzimanja masne gurmanske hrane, apstinencijom od alkohola i slično.

S druge strane, kod metaboličkih promjena, npr. u metabolizmu ugljikohidrata, zbog nedostatka inzulina, formira se masna infilitracija koju je teško regulisati, i redovito kod teških dijabetičara prelazi u cirozu. Dobra podloga za razvoj ciroze jetre su infektivni hepatitisi. U izvjesnom broju slučajeva, akutni oblici hepatitisa prelaze u hronične. Posebno je komplikovana situacija kod hroničnog agresivnog hepatitisa koji gotovo redovito prelazi u cirozu. Zbog toga, kod oboljenja od hepatitisa u akutnoj formi, treba biti posebno oprezan, da ti oblici ne pređu u hronični, posebno u agresivni što, kako rekosmo, u najvećem broju slučajeva vodi u cirozu.

Ciroza Jetre

Žene treba, posebno pozvati na povećanu opreznost kod oboljenja od akutne forme hepatitisa, da se ne izrodi u nešto mnogo gore. Napomenuti je još da u ovakvim slučajevima neki faktori posebno pogoduju pojavi procesa ciroze: malarija, tuberkuloza i sl.Unutar tkiva jetre, počevši od ćelije, žuč se sakuplja u sitnijim, zatim sve krupnijim i širim žučnim vodovima. U normalnim uslovima žuč teče od hepatocita do terminala koji mogu biti ili dvanestopalačno crijevo ili žučna kesica. U slučaju upale ili zastoja žuči iz različitih razloga, u žučnim vodovima dolazi do zastoja žuči što vodi do hronične žutice, koja u daljem stadiju razvitka prelazi u bilijarnu odnosno opstrukcionu cirozu.

Postoje i mnogi drugi razlozi za nastanak ciroze jetre kao što je insuficijencija srca i drugo, pa bismo obzirom na tu činjenicu, u grubim crtama sve ciroze jetre mogli podijeliti na:

– Alkoholnu cirozu (Cirrhosis hepatis alcocholica), Laenekovu ili portnu cirozu,- Bilijarnu, primarnu i sekundarnu cirozu (Cirrhosis hepatis, biliaris),- Kardijalnu jetru, cirozu u toku bolesti srca, kadijalnu cirozu (Cirrhosis hepatis cardialis),- Pigmentsku cirozu, primarnu idiopatsku hemohromatozu ili bronzani diabetes (Haemochromatosis primaria idiopathica) i- Hepatolentikulsku degeneraciju ili Wiilsonovu bolest.

Različiti utjecaji mogu dovesti do ciroze jetre, te sam početak tih utjecaja ne znači još uvijek cirozu.S time u vezi može se postaviti pitanje: Kada je jetra praktički postala cirotična, odnosno kada su različiti utjecaji doveli do stanja koje se zove ciroza jetre?

Po svemu sudeći, početak ciroze jetre može se ustanoviti anatomski, kada se zaključi da je proces izazvao takve irevirzibilne promjene na ćelijama jetre, da je to dovelo do anomalija u intrahepatalnom krvotoku, posebno do anomalija u krvotoku vene porte. Oštećenje portalnog krvotoka zbog degradacije, ne samo ćelija jetre već i arhitekture lobulusa, vodi i do povećanja portalnog pritiska, što za posljedicu najčešće ima pojavu ascitea (vidjeti taj dio). Pojava ascitesa nagovještava da je stadijum takozvanog kompenzovanog oblika ciroze jetre prešao u dekompenzovani.

U organizmu, najčešće prilikom metabolizma bjelančevina, dolazi do stvaranja jednog toksičnog jedinjenja – amonijaka. U krvi zbog toga uvijek postoji jedna fiziološka količina amonijaka, u rasponu od 29,4 do 47 mikro-mola/L, odnosno prema strim standardima 50-80 mikro-grama/100 m. Jetra amonijak prevodi u jedno netoksično jedinjenje koje se naziva urea, koja se zatim iz organizma eliminiše mokraćom. Pošto je u cirozi jetra oštećena u svojim funkcijama, postoji mogućnost da ne može prevesti sav amonijak u ureu. To je razlog nakupljanja amonijaka u krvi odnosno plazmi iznad fiziloških granica. Amonijak djeluje na centralni nervni sistem, što je jedan od razloga hepatičke kome. Istina, postoje i drugi razlozi zbog kojih bolesnici sa teškim oštećenjima jetre zapadnu u hepatičnu komu.

Liječenje ciroze jetre

Postoje načini za zaustavljanje ili barem usporavanje napredovanja procesa koji vode u cirozu, ili ako je ciroza jetre već tu za usporavanje njenog napredovanja. Veliku pomoć u tim nastojanjima može pružiti i ljekovito bilje.

Ljekovito bilje koje može da posluži u borbi protiv ciroza jetre:Kupus (trebman je isti kao i kod ascitesa, vidjeti: Ascites), maslačak (svježi sok iscijeđen iz korijena, 2-3 kafene kašike dnevno prije jela, uz ovo i salata od maslačka, Tucakov), proljevak (Gratiola officinalis), kleka(smreka), crni luk, artičoka, sikavica, rusa (svježi sok iscijeđen iz lista i korijena, 10-15 kapi soka 2-3 puta dnevno), kukuruz (stigmati), crna rotkva i povratnica (svježi sok od rotkvi: 1 supena kašika, 3 puta dnevno prije jela , Binet, Tanret, Bour, Tucakov…) pasdrijen (posebno radi održavanja pritiska u portnoj veni. Vidjeti još i: Ascites), digitalis i primorski luk. Poslednja dva uz veliki oprez i ljekarsku kontrolu zbog visoke toksičnosti.

Kompletan sistem dr Hasanagića za liječenje ciroze

Pročitajte kompletan prilog o cirozi jetre i liječenju na ovoj stranice. Potom pogledajte kompletan sistem za pacijente sa cirozom i hroničnim hepatitisom na ovoj stranici.Kompletna terapija doktora Hasanagića za oboljelu jetru.

Čaj za cirozu jetre

Mješavina koja slijedi bio najprihvatljiviji kod ciroze, jer se unose i dovoljne količine vitamina, minerala, a osim toga održava se i pritisak u portnoj veni. Osim toga može da se spriječi i krvavljenje.

Folium Menthae piperite (List nane),– Flores Helichryssii (Cvijet smilja),– Folium Urticae (List koprive),– Radix Taraxacii (Korijen maslačka),– Fructus Rhamni cartharticae (Plod pasdrijena) aa 20U jednakoj količni dobro izmiješati 3 supene kašike ove čajne mješavine, kuhati 2 minua u ½ litre vode. Skinuti sa vatre, promiješati i poklopiti. Procijediti nakon 6 sati. Ukupnu količinu popiti u tri navrata, u toku dana prije jela.

Uz ovo uzimati s vremena na vrijeme sok od kupusa ili rotkve, sok od ruse.Kod uzimanja soka od ruse treba voditi računa da se nakon svaka dva dana uzimanja napravi pauza od jednog dana. Uzimatoi sok od maslačka, a obavezno uz objed salatu od maslačka, kupusa i rotkve.

Još jedan čaj kod ciroze jetre:

– Fractus Cardui (Plod sikavice, zdrobljen) 50,0– Herba Fumarie (Herba dimnjače) 30,0– Herba Chelidoniae (Herba ruse)– Radix Taraxacii (Korijen maslačka) aa 10,0

Supenu kašiku čajne mješavine preliti sa ½ litre vode, zagrijati do ključanja i lagano kuhati 2 minute. Skinuti sa vatre, promiješati i poklopiti. Procijediti nakon 2 sata. Ukupnu količinu popiti u toku dana u gutljajima. (Hasanagić, 1999).

Još jedan odličan čaj za cirozu jetre:

-Folium Cynarae (List artičoke)– Fructus Cardui (Plod sikavice, zdr.) aa 30,0– Herba Fumarie (Herba dimnjače) 20,0– Herba Chelidoniae (Herba ruse)– Radix Taraxacii (Korijen maslačka) aa 10,0Supenu kašiku čajne mješavine preliti s ½ litrea vode, zagrijati do ključanja i lagano kuhati 2 minute. Skinuti s vcatre, promiješati i poklopiti. Procijediti nakon dva sata, te ukupnu količinu popiti tokom dana u gutljajima (Hasanagić, 1999.).

Ruzmarin i bolesti jetre

Biljna sredstva opisana ovdje, upotrebljavaju se u borbi protiv ciroze i infektivnog hepatitisa. Posebno treba istaći: Ruzmarin, maslačak, nanu, neven, petrovac, pirevinu, rusu, žutiku. Iđirot treba svakako upotrebljavati radi pobuđivanja apetita. Ružmarin kao začin. Po svemu sudeći, najefikasniji su kod infektivnoga hepatitisa: majčina dušica, timijan, vranilova trava. Species koji se upotrebljava protiv ciroze, infektivnoga hepatitisa i žutice:

1. Ružmarin (Folium Rosmarini) 30%2. Timijan (Herba Thymii) 25%3. Rusa (Herba Chelidonii) 30%4. Frangula (Cortex Frangulae) 15 %

Dvije kafene kašike ove smjese treba preliti da 2 dcl. ključale vode i dobro promiješati. Poklopiti i nakon 2 sata procijediti. Pije se ujutro na prazan stomak i navečer pred spavanje.

Kleka ili smreka za bolesti jetre

Za liječenje jetre preporučuje se dnevno žvakati 3 do 5 plodova kleke(smreke), par sati prije obroka. Ostale upotrebe kleke u ljekovite svrhe su u pojačanom izlučivanje urina, kod hepatitisa i ciroze, slezene, žutice, kamenca i pijeska u bubregu te u žučnoj kesici.

Alkoholna ciroza jetre (Cirrhosic hepatitis (alcocholica)

Najčešći oblici ciroza jetre izazvani su bas alkoholom. Javlja se zbog naposrednog, hepatotksičnog djelovanja alkohola na jetru, tačnije rečeno, na jetreni parenhim, odnosno hepatocite. Jedan put koji bi vodio u alkohlnu cirozu jetre je preko masne infiltracije i alkoholnog hepatitisa do ciroze, premda ne mora biti obavezan, jer ta vrsta ciroze može ići i tako da se zaobiđe alkoholni hepatitis, i masna infiltracija odmah pređe na cirozu. Ili pak kod hrončnog alkoholizma: da odmah nastane alkoholni hepatitis koji zatim prelazi u cirozu. Naravno osnovni uslovi za nastanak patoloških promjena u jetri su i količina alkohola i dužina ekspozicije. Treba također, napomenuti da postoje hronični alkoholičari koji piće konzuumiraju u velikim količinama i kroz dugo vrijeme, a da im se jetra uopšte ne ošteti u ovome smislu. Da li tu neki hereditarni faktori igraju neku ulogu, teško je reći.

Pored direktnog utjecaja alkohola na ćeliju jetre, u smislu nekroze hepatocita, smatra se da nekrozu izaziva i acetaldehid koji je međuprodukt u razgradnji odnosno metabolizmu alkohola do vode i ugljičnog dioksida.Prekine li se na vrijeme sa alkoholom, ove početne manifestacije propadanja hepatocita mogu, ne samo da se zaustave, već i potpuno izliječe, odnosno fiziološki obnove, jer je masna infiltarcija, do izvjesnog stepena, raverzibilan proce. Međutim, prekorači li se granica, posljedice su poznate ili preko alkoholnog hepado ciroze, ili direktno iz masne infiltracije u cirozu. Kako bilo da bilo, sa alkoholom se mora odmah prekinuti i to definitivno, jer će inače dalje konzumiranje alkohola sigurno odvesti u cirozu i daljim posljedicama.

Treba još nešto kazati. Ako se odmah prekine sa alkoholom, postoji velika vjerovatnoća da se procesi potpuno zaustave, bez obzira da li se radi o masnoj infiltraciji ili akoholnom hepatitisu. Naravno, treba poduzeti i druge higijensko dietske mjere, u prvome redu dietoterapiju. Pogledajte informacije o kompletnoj terapiji za cirozu jetre doktora Hasanagica.

Rečeno je da se vena porta, po ulasku u jetru, grana prema režnjevima i dalje do lobulusa jetre. Kod alkoholnog oboljenja jetre, prošire se polja oko vene porte, dolazi i do destrukcije samog lobulusa. Znači da se fibrozno tkivo širi i buja.Ovakvo širenje i bujanje vezivnog tkiva u portalnim prostorima, u najviše slučajeva, dovodi do porasta portalnog pritiska, to jest porasta pritiska vene porte unutar jetre. Posljedica povišenog venskog pritiska u jetri, izaziva pojavu ascitesa (vidjeti: Ascites). To je znak da je kompenzovani oblik ciroza jetre prešao u tzv. dekompenzovani.

U početnom stadijumu kompenzovanog oblika, funkcije jetre su još uvijek dobro očuvane. Ukoliko se bolest otkrije u kompenzovanom, taj se može zaustaviti i vrlo dugo držati pod kontrolom, pa čak postoje i podaci da se može izliječiti, jer se, navodno, nekrotizirano tkivo jetre može praktički “rastvoriti” u okolnom zdravom tkivu zahvaljujući prije svega nevjerovatno velikoj regenerativnoj moći jetre. Naravno, bolje je ne računati na ove činjenice, već se odmah, čim se otkriju znaci infilitracije masne ili alkoholnog hepatitisa – okaniti alkohola. Preporucljivo je poceti sa kompletnom terapijom dr Hasanagica ili bar sa Hepatal kapima. http://hepatal.com

Pogledamo li osnovnu strukturu lobulusa jetre, vidimo da je tu sve gotovo idealno urađeno po nekom planu. Kao kuća koja je građena po svim pravilima i propisima. Takvu kuću teško može srušiti kakva elementarna ili slična nepogoda. S druge pak strane, ono nekrotizirano jetrino tkivo koje je “rastvoreno” u okolnom tkivu, daje lobulus istina građen po nekim planovima, ali je sve to nekako nestabilno i na krivo nasađeno. U tome slučaju, slikovito rečeno, neka elementarna nepogoda u organizmu može da izazve rušenje ove zgrade sa daljim posljedicama.

Očito da se ovim želi kazati kako se kod kompenzovanog oblika alkoholne ciroze jetre, sve mora iz temelja mijenjati kod bolesnika, i to definitivno.Kada se radi o kompenzovanom obliku ciroze jetre, treba znati da se pojave neki opominjaći znaci, posebno kod hroničnih alkoholičara: hronično oštećenje želuca i crijeva, što dalje dovodi do gubitka apetita, naduhanosti stomaka zbog nakupljanja gasova odnosno meteorizma, jutarnje povraćanje i odvratnost prem hrani, posebno mesu.

Simptomi kompenzovanih i dekompenzovanih ciroza jetre

Ovakvi znaci, istina u blažoj formi, javljaju se i kod prelaska hepatitisa u cirozu. U kompenzovanom stadijumu, jetra je obično uvećana, postoji i slaba žutica, redovito lokalizovana na bjeonjače, na koži se javljaju oznake u vidu pauka (Spider naevusi), dolazi do drhtanja ruku, snovi su obično teški, javljaju se bolovi u mišićima, melanholija obuzme čovjeka, javljaju se i krvavljenja iz nosa i desni, svrbež po tijelu i slično. Bolesnik je izrmšavio u licu, rukama i grudnom košu, ali je stomak naduven zbog velike količine gasova.

Poslije nekog incidenta; npr. uzimanja veće količine alkohola kod hroničnih alkoholičara, gripe, prehlade i sl. ovaj oblik ciroze može preći u drugi – dekompenzovani stadijum ciroze. Najizraženiji znak da je bolest prešla u ovaj stadijum, je pojava vode u trbuhu – ascites. Pored toga pojavljuje se i žutica. Pojava ascitesa i žutica u ovome stadiju može dovesti i do smrti. Uz ascites i žuticu, počinju da otiču noge, smanjuje se količina mokraće koja je, zbog velike količine urobilinogena, obojena tamnocrveno.

Jetra se smežura zbog povećanja vezivnog tkiva koje zamjenjuje izumrle ćelije. I inače, pogoršava se cjelokupno stanje bolesnika. Najgore je kada bolesnik padne u hepatičnu komu. Stomak je još više nadut od tečnosti i ima oblik žabljeg trbuha. Ako se izvrši punkcija, izlazi tečnost svjetlo-žute boje. Jetra se može napipati, a to izglreda kao kada se komad leda u vodi gura prstima prema dolje – fenomen sante leda. Ukoliko se stvar ne zaustavi, već kompikuje dalje, može doži do krvavljenja iz želuca ili pojave raka u cirotičnoj jetri. Postoji također i sklonost prema infekcijama, jer jetra ne može da neutrališe klice odnosno njihove toksine. Neke klice u tankom crijevu izazivaju povećano stvaranje amonijaka iz bjelančevina, što može potpomoći da dođe do nervnih i duševnih poremećaja. Ukoliko dođe do gnojnog zapaljenja tankog crijeva, to se može prenijeti i na trbušnu maramicu, što uglavnom vodi do letalnog završetka.

Prvi stadijum ciroza jetre može se držati pod kontrolom vrlo dugo. Razumnim načinom života i energičnim dobro planiranim liječenjem i uz odgovarajucu terapiju, proces se može smiriti. Sa ascitesom proces se ubrzava, posebno ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere. Najvažnije je kod alkoholne ciroze, u prvome stadijumu, smjesta i definitivno prekinuti sa alkoholom, čim se proces otkrije. Definitivno, jer je pojava ciroze jasno sugerisala da se radi i povećanoj osjetljivosti jetre na alkohol.

Mora se ovdje staviti primjedba: daleko je lakše pronalaziti rješenja kada se radi o alkoholnoj cirozi jetre – definitivan prekid konzumiranja alkohola. Kada se kaže definitivan, onda to zbilja i znači, jer je to prva stepenica za dobru prognozu ciroza jetre, a zatim dovođenje u red, u prvom redu organa za probavu hrane koji su takođe oštećeni nerazumnim konzumiranjem alkohola. Odgovarajući higijensko-dietalni režim života može dovesti do osjećaja gotovo potpunog zdravlja. O tome hronični alkoholičari moraju strogo voditi računa.

Liječenje masne jetre

Daleko je teža situacija kada se ciroza jetre razvila postepeno od masne infilitracije, odnosno akutnog i hroničnog hepatitisa. Pored medikamentoznog liječenja u kompenzovanoj cirozi, u šta se ovdje ne može upuštati, postoji i smirivanje procesa dobro planiranim načinom ishrane. U prvome redu se misli na artikle biljnog porijekla. Pojedine vrste voća i povrća, te drugog ljekovitog bilja, koje može da se uzima i kao voće i kao povrće, ili u vidu različitih čajeva, te kao začinsko bilje, blagotvorno djeluju na oboljelu jetru, vodeći sigurno u dobru prognozu, jer se njima unose u organizam neophodne materije potrebne za obnovu ćelija jetre: vitamini, minerali, različite materije sa sumporom, holin i dr. Samo, ne smijemo se isključivo osloniti na njih. Već smo rekli da u dietoterapiji jetrenih oboljenja moraju biti uključene bjalančevine, masti i ugljikohidrati. O vodi i vazduhu valjda nije potrebno ni govoriti. Kada se spominju bjenačevine, na prvo mjesto dolaze različite vrste mesa, o čijim kvalitetima govorimo na drugom mjestu, jaja , mlijeko, i dr, što su sve odreda namirnice visokog kvaliteta. Uz terapiju doktora Hasanagica dobije se kompletan rezim ishrane za pacijente sa cirozom jetre, kao i kopija knjige “Ljekovito bilje i jetra”

Kada se govori o mastima, na prvo mejsto dolaze različite vrste biljnih ulja, o čijim kvalitetima također govorimo na drugom mjestu.Ugljikohidrate najvećim dijelom unosimo u vidu skroba, šećera i inzulina. O tome je isto tako ovdje pisano.Samo ponavljamo, šta se m o r a unositi u organizam kod dietoterapije jetrenih oboljenja.Kada je i pitanju dekompenzovana ciroza jetre, tek tu se mora posvetiti posebna pažnja ishrani, koja uglavnom mora biti neslana, a prednost se daje biljnoj hrani. Neophodne količine bjelančevina moraju se pažljivo i unositi i dozirati organizmu, na primjer zbog mogućnosti povećanog stvaranja amonijaka.

Možda će ovih nekoliko redaka bolje pojasniti kako se prof. Leon Binet sa svojim saradnicima, uspješno borio protiv dekompenzovanog oblika ciroze jetre, uz ostalo, i kupusom.“Sa Tanretom i Bourom primjenio sam kuru sa kupusom u tretmanu ascitesa izazvanog cirozom jetre. Naša zapažanja mogu se svesti na slijedeće:– Terapija se je sastojala u davanju svježeg kupusa u dozi od 300 do 400 grama dnevno,– Nakon jednog latentnog perioda, došlo je do naglog povećanja izlučivanja mokraće,– Povećano izlučivanje mokraće nastavljeno je i onda kada je kura prekinuta,– Uslijedilo je jedno brzo gubljenje i povlačenje ascitetsa i edema, odnosno otoka nastalog zbog nakupljanja tečnosti u tkivu,– Došlo je do poboljšanja opšteg stanja: povlačenja žutice, smanjenja sadržaja šećera u mokraći itd,– Jasno je zapaženo povećanje otpornosti kapilara.

Ako smatrate naše priloge korisnim, bilo bi nam drago da ih podijelite na mrežama.

Share0 Share +10 Tweet0

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.