Pravilna ishrana za oboljelu jetru

Dijeta za pacijente sa bolesnom jetrom

Preporuka za dijetu koju pacijenti sa bolesnom jetrom dobiju u bolnici i od ljekara uglavnom se svodi na listu sta pacijenti smiju i sta ne smiju jesti.
Nacin ishrane, odstampan ili fotokopiran na par listova jeftinog papira, koji pacijent dobije po izlasku iz bolnice sadrzi, na zalost, zastarjele informacije i samo nekoliko uputa za pripremu vrlo neukusne i bljutave hrane. Ove instrukcije su napisane prije vise desetina godina i nikad nisu unaprijedjene novim saznanjima o pravilnoj ishrani za pacijente sa bolesnom jetrom. Prekuvana i ispasirana mrkva nece naskoditi ostecenoj jetri, ali sigurno nece ni pomoci obnovi ostecenih celija niti ubrzati oporavak bolesnika.
Kod ovakvog nacina jednolicne i neukusne ishrane nastaju i dodatni psiholoski problemi kod pacijenata. Osobe sa bolesnom jetrom vec imaju tendenciju ka padu morala i depresiji samom cinjenicom da je jetra ostecena. Situacija se pogorsava kad shvate da su ograniceni na izbor od samo nekoliko jela koja se uglavnom sastoje od neslanih kasica od povrca i nezasladjenih kompota. Jedina svrha ovakvog nacina ishrane je utoljavanje osjecaja gladi, a ne aktivna uloga pri regeneraciji jetre koju bi hrana trebala da ima. Farmaceutskoj industriji koja kontrolise sve aspekte savremene medicine nije u interesu da pomogne pacijentu, vec da proda svoje proizvode tako da se ova situacija sa ishranom, na zalost, nikad nece promijeniti.

Dr Enes Hasanagic, autor knjige “Ljekovito bilje i jetra” je jos 1983. godine pisao o tome kolika je vaznost u pravilnom izboru namirnica za njegove pacijente sa oboljelom jetrom. Moja supruga Mirjana Hasanagic MD.AM i ja  u zadnjih 10 godina usavrsavamo ovaj sistem ishrane novim saznanjima ne samo o izboru namirnica, nego i pravilnom nacinu pripreme obroka.

Pravilan nacin izbora i pripreme namirnica moze  pomoci da se ubrza oporavak pacijenta i regeneracija ostecenog tkiva. Pored ovoga, hrana pripremljena po ovom sistemu je ukusna i raznovrsna i nece izazivati gadjenje i mucninu kod pacijenta samim pogledom na tanjir.
Kvalitet zivota pacijenta je ogroman faktor oporavka, a ishrana je jedna od vodecih stavki kvaliteta zivota.

U vecini jela pripremljenih na ovaj nacin moze uzivati i ostatak porodice, sto ce ustediti na vremenu i naporu kod pripreme obroka, a istovremeno doprinijeti da se oboljela osoba osjeca manje pogodjenom svojim stanjem.

Sistem ishrane koji razvijamo vec godinama ne sadrzi egzoticne i skupe namirnice cija imena ne mozete ni da izgovorite, a kamoli nabavite. Sistem sadrzi namirnice koje se lako mogu naci u skoro svakoj prodavnici i bez dodatnih troskova.
Jedine razlike su u izboru i pripremi namirnica. Ovaj sistem ishrane je dio svake terapije za nase pacijente. Vecinu recepata mozete naci na:  http://www.prirodnamedicina.com/category/zdrava-ishrana/recepti/jetra-recepti/.

Za informacije o kompletnom sistemu za pacijente sa oboljelom jetrom posjetite http://jetra.org/jetra-terapija/http://jetra.org/konsultacije/

Neke od namirnica koje se posebno preporucuju kod pacijenata sa oboljelom jetrom:

Ulja: Djevicansko maslinovo, ulje crnog kima ili čurekota (posebno se preporucuje pacijentima sa cirozom jetre), avokadovo i kokosovo ulje ako se mogu nabaviti.
Povrća pripremljena prema našim uputama: mrkva, raštika, blitva, krompir, prokule
Samoniklo ljekovito bilje: kopriva, maslačak

Vedran Hasanagic MD.AM.

Bolesti jetre i infekcije urinarnog trakta su nasa specialnost.

2 misli o “Pravilna ishrana za oboljelu jetru”

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.