Neven za cirozu i hepatitis

Neven i bolesti jetre

Neven, (latinski Calendula oficinalis). Drugi nazivi: žutelj, prstenčac, vrtleni neven, zmrod.

Prikupljene cvjetove treba što prije osušiti na zračnom i tamnom mjestu, kako bi se sačuvali boja i miris. Isto tako i listove. Miris droge je svojstven, okus nagorak.

Neven, odnosno preparati od nevena primjenjuju se kod uplanih oboljenja jetre i žučnih puteva.
Također se koristi i kod niza drugih oboljenja: gastritisa, kolitisa, čira želuca i dvanaestopalačnog crijeva, za umirivanje centralnog nervnog sistema, pojačanje rada srca, kao antikancerozna droga, diuretik i depurativ. Široko se primjenjuje i u ginekologiji za liječenje erozije, kolpitisa, proktitisa i paraproktitisa.

Indikacije nevena

Neven pomaže kod ciroze, hepatitis, holecistitis, kongestija jetre, žutice, oligurija, ulkus želuca i dvanaestopalačnog crijeva, skrofuloza, menstrualne smetnje u prelaznom periodu, kolpitis, proktitis i paraproktitis. Kancer (materice i želuca).

Način pripreme i primjene nevena

Supena kašika droge prelije se sa 200 mililitara ključale vode, poklopi i nakon 10 minuta procijedi. Pije se jedna šolja dnevno prije jela, kod oboljenja jetre, a posebno kod menstrualnih problema (sedam dana prije
menstruacije).

Kod bolesti jetre, posebno se preporučuje tinktura nevena (Tinctura Calendulae) u količini od 2 do 4 grama dnevno. Ista tinktura se preporučuje kod raka materice i želuca. Tinktura nevena je redovna komponenta terapije doktora Hasanagića za cirozu, hronični hepatitis i ostala teža oboljenja jetre.

Razblažena vodom upotrebljava se za umirenje živaca i kod oboljenja jetre.

Dekokt se spravlja tako da se 30 grama droge (cvijeta i listova) pripremi u litri vode. Uzima se 5 šolja dnevno kod
raka materice i želuca.

Korištenje nevena u narodnoj medicini

Calendula

Neven je jedna od najčešće upotrebljavanih biljki u narodnoj medicini. Mnogo više u narodnoj nego u savremenoj medicini. Koristi se za ispiranje rana, čireva, opekotina, za vaginalna ispiranja. liječenje želuca, crijeva i žuči. Naš narodni ljekar Sadik Sadiković preporučuje neven kod zatvora, žutice, bolesti želuca i crijeva, a naročito kod čira želuca i crijeva, pripremljenu mast od nevena za vanjsku upotrebu kod rana, čireva i osipa, otečenih žlijezda, guta, krasta i osipa. Mast dobijena od nevena i maslaca (od kozjeg mlijeka) liječi zloćudne čireve i otekline, te gnojne rane koje teško zacjeljuju. Kupelji s mlakim čajem od nevena jačaju očni vid.

U ruskoj narodnoj medicini, čaj od cvijeta nevena upotrebljavaju kod krvavljenja iz materice, kod oboljenja jetre i slezene, bolova u želucu, škrofuloze i rahitisa.

Komentiraj

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.