Odrzavanje zdravlja jetre

Kad vodite racuna o svojoj jetri, pomazete cijelom tijelu!

Da li znate da je jetra pravo cudo prirode?

Mnogi nisu svjesni kakva je uloga jetre u organizmu i zasto je toliko vazna za nase zdravlje.

Jetra je najveci cvrsti organ u tijelu i posjeduje jedinstvenu sposobnost da se u potpunosti regenerise iz samo 25 procenata svog preostalog zdravog tkiva.

Jetra pomaze pri varenju hrane i apsorpciji hranljivih materija, neutralise i uklanja toksicna jedinjenja iz tijela.

Zdravstvena slika jetre je indikacija ukupnog stanja zdravlja, sto definitivno znaci da zasluzuje nasu punu paznju.

Nazalost, jetra je pod negativnim udarom sa svih strana – od prekomjernih kolicina soli i secera sadrzanih u hrani, preko pretjeranog uzivanja u alkoholu do toksicnih tvari u vodi i hrani, a ni sve cesca gojaznost nije od pomoci.

Naprotiv.

Navescemo informacije koje je javnosti ustupio americki Centar za kontrolu bolesti i preventivu. Po njihovim podacima, vise od jedne od tri osobe u Americi su zvanicno gojazne, i 75% od ovih gojaznih ljudi su pogodjeni nekim vidom oboljenja pod nazivom “masna jetra”, sto znaci da – po kozervativnim procjenama – desetine miliona stanovnika pati od ostecenja jetre!

Srecom, jetra je “tvrd orah” i kao sto smo vec rekli, cudo prirode.

Sa nekoliko jednostavnih savjeta i uz pomoc prirodnih preparata, nije tesko sprijeciti mnoga oboljenja jetre ili cak popraviti vec nacinjenu stetu.

Promjene u nacinu zivota

Vjezbanje

Fizicka aktivnost direktno utice na funkcije jetre!

Kada se tokom vjezbe ubrzava rad srca, veca kolicina krvi se pumpa kroz tijelo tako pomazuci jetri da efikasnije prociscava i izbacuje toksine iz organizma. Osim toga, vjezbanjem se kalorije trose, umjesto da se pohranjuju u tijelu, stvarajuci masnu jetru.

Alkohol

Previse uzivanja u alkoholu moze dovesti do masne jetre, hepatitisa i ciroze.

Jetra je organ koji ima najvecu ekspoziciju alkoholu tokom konzumacije, posto sva krv dolazi u jetru.

Jetra moze preraditi samo ogranicenu kolicinu alkohola u toku jednog sata, nakon cega pocinje rasti nivo alkohola u krvi. Dobar nacin da se smanji opterecenje na jetru je da se za svako alkoholno pice popije jednaka kolicina vode. Visak alkohola koji jetra ne uspije da preradi preko krvi dolazi do mozga sto dovodi do pijanstva.

Hrana

Prirodne namirnice su kljuc – mnogo lakse da se prerade u jetri nego procesirana hrana. Ne sadrze ni izbliza toliko toksina i vjestackih dodataka, a obezbjedjuju vise energije i hranjivih sastojaka neophodnih za aktivan, zdrav zivot.

Izbjegavajte sve sa dodatkom visokofruktoznog kukuruznog sirupa , koji je direktno povezan sa oboljenjima jetre i dijabetesom tipa II.

Sodijum (natrijum)

So se ovih dana krije u svemu. Ako je ishrana zasnovana na prirodnim namirnicama i samo neophodnim kolicinama soli, to ce biti neprocjenjiva pomoc jetri.

Prirodni saveznici jetre

Sikavica (Silybum Marianum)

Korijen sikavice se tradicionalno koristi kao hrana, a sadrzi jedinjenje “silimarin”.

Silimarin djeluje tako sto pomaze da se pojaca protok krvi i zuci pa jetra uklanja toksine efikasnije i sa manje napora.

Mjesavina meda sa Sikavicom je sastavni dio terapije doktora Hasanagica za pacijenete sa cirozom, hepatitisom i masnom jetrom.

Articoka (Cynara Cardunculus)

Vijekovima je poznato da articoka pomaze kod probave i to zahvaljujuci svom aktivnom jedinjenju koje se zove “cinarin”. Efekti su slicni onima kod sikavice - povecanje protoka krvi i zuci, a osim toga pojacava lucenje probavnih enzima sto znaci da jetra mora manje da radi pri filtriranju zuci.

Eliksir od Articoke je je sastavni dio terapije doktora Hasanagica za pacijenete sa cirozom, hepatitisom i masnom jetrom.

Reishi (Ganoderma Lucidum)

Reishi je kod nas manje poznata, ali vrlo mocna medicinska gljiva, koja ima znacajan efekat na zdravlje u cjelini, a posebno na jetru. Od davnina je poznata kao zastitnik jetre, i ako se uzme prije nekog dogadjaja gdje se moze ocekivati pretjerivanje u jelu ili picu, najveci dio posljedica se moze izbjeci.

Zbog svoje sposobnosti da neutralizuje toksine preostale u jetri poslije pretjeranog uzivanja u alkoholu, reishi je dobro znana kao terapija za mamurluk. Stavise, mnogo efikasnija i brza od bilo kojeg analgetika.

Jetra postoji da stiti nase zdravlje.

Jetra stiti nase zdravlje tako dobro i efikasno, da mi nismo ni svjesni velicine i vaznosti obavljenog posla.

Probajte da pomognete svojoj jetri i svom ukupnom zdravlju tako sto cete smanjiti lose navike i poceti, postepeno, implementirati neke od navedenih ideja.

About the Author Vedran Hasanagic

Doktor alternativne medicine, specializovan za bolesti jetre i urinarne infekcije. Kompletna biografija Vedrana i Mijane na: hasanagic.com

follow me on:

Leave a Comment:

marina says 14 rujna, 2013

uz povisene enzime jetre koje su donekle sanirani upotrebom ursofalka,silimarina uz terapiju mi je dodat i pronison,koji je kortikostereoid nadbubrezne zledzde..Upotrebom istog osecam se drogirano i ne funkcinisem normalno,.pored toga u terapiji koristim flunirin samo ujutro,ksalol 1mg 3 puta dnevno,i lorazepam takodje 3 puta dnevno.tu terapiju koristim zadnjih 15.god.Preporuka lekara je transplantacija jetre…moze li se ova dijagnoza donekle sanirati bez transplantacije?Unapred zahvalna na odgovoru

Reply
  Vedran Hasanagic says 16 rujna, 2013

  Ne mogu Vam dati konkretniji savjet dok ne vidim kompletne nalaze, ali ako je transplatacija vec predlozena, ne vjerujem da se moze izbjeci. Vjerovatnije je moguce da se produzi vrijeme do transplatacije.

  Reply
Dragica jadric says 10 prosinca, 2013

oteklina jetre pocetak

Reply
  Vedran Hasanagic says 16 veljače, 2014

  Javite mi se direktno na email sa preciznijom podatcima. 73 godine ili 73. godiste? Da li se radi o dva pacijenta ili jednom? “.po mom misljenju uzrok moje bolesti je prevelika nervoza i napetost sto mi ne onemogucava normalno funkcionisanje”

  Reply
  Vedran Hasanagic says 16 veljače, 2014

  Premalo podataka da bih Vam moga dati bilo kakav odgovor.

  Reply
Spasic Anita says 15 veljače, 2014

Postovani gospodine dobili smo vasu adresu od prijatelja ,pa bih vas zamolili…za vas savet u vezi problema moje Svekrve: ona je 73 godiste i ima problem sa povecanim pritiskom koji varira tahikardiom koja traje godina.. preveliku nervozu ,zato ima odredjenu terapiju lekova koje koristi ,medjutim pojavljuje se ucestala vrtoglavica ,pracena mucninom ,nagon za hranom nakon sat vremena u medju vremenu se poveca masnoca u krvi ,trigliceridi,pa cak i masnoca na jetri.po mom misljenju uzrok moje bolesti je prevelika nervoza i napetost sto mi ne onemogucava normalno funkcionisanje ,vecinom sam u kuci,sobi i krevetu..pa bih vas zamolila za vas strucni savet i misljenje. unapred hvala

Reply
Add Your Reply